Kaasmakerij De Nylander

Biologische kaasmakerij De Nylander in Workum
Voor kenners van ambachtelijk bereide boerenkaas is kaasmakerij De Nylander in Workum een bekend adres. De ruime, uitnodigende ingerichte kaaswinkel geurt je tegemoet. De zacht glanzende kazen liggen rijen dik achter de houten toonbank. Betty Bokma vertelt: ‘Naast de kaasmakerij runnen wij als familie een biologisch melkveebedrijf in It Heidenskip, deze kunt u vanaf De Nylander bijna zien liggen. Hier melken we de Jersey koeien en in Workum staat het jongvee.’

Jersey  koeien
De Jersey is een heel bijzonder koeienras: het heeft een bruine vacht en is wat kleiner dan het zwartbonte vee dat u vaak in het weiland ziet staan. Het zijn vriendelijke dieren met een heel nieuwsgierig karakter. De koeien lopen zoveel mogelijk buiten. Doordat het voer van de koeien seizoensgebonden is, heeft dat zijn invloed op de melk en daarmee op de smaak van De Nylander kaas. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. Wel is er volop aandacht voor het welzijn van de koeien. Samen met de kunde van kaasmaker Harmen resulteert dit in een zachte, heerlijke en eerlijk geproduceerde biologische boerenkaas. De smaak is altijd weer anders en daar raak je dus nooit op uitgegeten!

Eerlijk geproduceerde kaas bereid met eigen melk
‘De melk wordt niet gepasteuriseerd en wij gebruiken alleen biologische ingrediënten. In het kaaspakhuis worden de kazen op houten planken gerijpt. Daar komt de smaak van onze kaas langzaam tot stand’ zo vertelt Harmen Bokma. Nieuwsgierig naar kaasmakerij De Nylander? Elke donderdagmiddag is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de kaasboerderij. Tijdens de rondleiding vertellen de familie Bokma u alles over kaasbereiding, de bijzondere variëteit in smaak en de boerderij. Even bijkomen van uw fietstocht door Sudwest-Fryslan in de knusse en gezellige theetuin kan natuurlijk ook. Ondertussen kunnen de kinderen de schattige bruine Jersey kalfjes aaien. Voor de openingstijden en tarieven kunt u een kijkje nemen op de website: www.nylander.nl.

Deelnemers