Biologisch melkveebedrijf Louwsmar

Louwsmar polder

Een kronkelend pad voert je naar de boerderij Louwsmar. Vlak voor het erf, verstopt achter de bomen, gaat het pad over in een fietspad die de voorbijganger langs de boerderij en over een smal fietspaadje verder door de Louwsmarpolder leidt en uitzicht geeft op het Friese weide landschap. De veertig hectare grote polder is het thuis van Carla en Gerben Engwerda met hun ruim 40 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

Eigen afzet regelen is belangrijk

In 1995 schakelden Gerben & Carla om naar een biologische bedrijfsvoering. ‘We hechten grote waarde aan een goede toekomst voor onze en andere kinderen. Zuinig zijn op en bewuster omgaan met het milieu hoort daarbij’, aldus Gerben. Met de jaren kwam ook het besef dat het belangrijk is om als boer je eigen afzet te kunnen regelen en meer contact te hebben met de consument. In 2004 startten Gerben, Carla en collega boer Catharinus Veninga daarom een webwinkel voor biologische producten. Mensen kunnen thuis vanachter hun computer hun boodschappen bestellen en Bioweb bezorgt ze bij hun thuis.

Biologisch en streekeigen

‘Wij geloven in de kracht van biologische en streekeigen producten, en met alle deelnemers van het Frysk Eko Produkt kunnen wij deze boodschap overdragen naar iedereen’, aldus Gerben. ‘Als boer draag je verantwoordelijkheid voor de grond die je bewerkt, waar je op leeft en natuurlijk wil je staan voor een goed en eerlijk product’ zo vertelt Gerben. Verbondenheid met Friesland is duidelijk terug te zien. In de webwinkel worden zoveel mogelijk producten van Friese biologische producenten verkocht. De koeien van Carla en Gerben zijn zeldzame streekeigen koeien. De zwartbonte Fries Hollandse en de Fries roodbonte koeien die rondlopen in de Louwsmar polder zijn kleine robuuste sobere koeien. Blijf gerust eens staan als u langsfietst en neem even de tijd om te genieten van deze Friese koeien in het landschap waarin ze thuishoren.