Fûgelfrij

Biologisch pluimveebedrijf Fûgelfrij
Fûgelfrij, zo heet het bedrijf van Yke en Sita Ykema in Hichtum, nabij Bolsward. “De naam is ontstaan door het gevoel wat iedereen ervaart als ze bij ons komen” aldus Yke en Sita. De rondscharrelende kippen in en rond de boerderij en de schapen in de wei dragen bij aan het oproepen van dit ‘fûgelfrije’ gevoel. Dit gevoel van vrijheid delen Yke en Sita van maart tot november met gasten op hun boerencamping.

Verhuisd naar een nieuw leven
Yke en Sita begonnen ooit met koeien en varkens. In 2000 kwam het omslagpunt en ‘verhuisden we hier naar een nieuw leven’ zoals Sita het mooi verwoord. De varkens en koeien werden verkocht en de kippen en schapen kwamen samen met de keuze voor een biologische bedrijfsvoering. Een grote stap voor Sita en Yke: ‘Zo’n omslag gebeurd niet zomaar. De omstandigheden waar je in leeft en werkt en wat je zelf ervaart en meemaakt doet je binnenin veranderen en heeft gemaakt dat dit is ontstaan’.

Scharrelende kippen
Tegenwoordig scharrelen er twee koppels van elk drieduizend kippen in en rond de Fûgelfrij stallen. De stallen bestaan uit twee gedeelten, een legstal en een overdekte uitloop waar vandaan de kippen naar buiten kunnen. De kippen krijgen volop de gelegenheid om hun natuurlijk gedrag te vertonen. Als je de kippen buiten ziet rondscharrelen besef je pas echt wat de naam Fûgelfrij betekent. Sinds 2010 hebben de Ykema’s een eigen gecertificeerd pakstation waar ze hun eieren met de machine in de verschillende gewichtsklasse verdelen en dan handmatig inpakken. Elk doosje met eieren een stukje vrijheid, puurheid en beleving die de wereld in wordt gestuurd.
Benieuwd naar het bedrijf van Yke en Sita en dit ‘Fûgelfrij’ gevoel? U bent van harte welkom! Meer informatie en een voorproefje van de sfeer kunt u ook vinden op de website van Yke en Sita: www.fugelfrij.com