Friese asperges

Er worden weer Friese asperges geoogst! Door het warme zomerweer van afgelopen week is het witte goud de grond uitgeschoten. Teler Jelmer van Gaast’sperges kan weer vol aan de slag en wij weer volop genieten van dit heerlijke seizoensproduct! #ytmarfrysk!

te krijgen o.a. via Bioweb.nl

meer informatie: gaastsperges.nl

wit goud van friese bodem

Geplaatst in Geen categorie |

17 juni open dag bij de Bio Boer

Aankomend weekend stellen diverse biologische boerderijen hun deuren open voor bezoekers. Kom ook naar bijvoorbeeld natuureiland De Gouden Boaiem (tussen Woudsend en Heeg) en Boerderij Louwsmar (tussen Tytsjerk en Leeuwarden in).

#lekkernaardeboer

meer deelnemende bedrijven en programma’s per boerderij kunt u vinden op: www.lekkernaardeboer.nl

17 juni open dag bij diverse biologische boerderijen. Onder andere Gouden Boaiem en Boerderij Louwsmar

17 juni open dag bij diverse biologische boerderijen. Onder andere Gouden Boaiem en Boerderij Louwsmar

Geplaatst in Geen categorie |

Nestor Frysk Eko Produkt draagt het stokje over

Durk van der Schaaf, nestor van het Frysk Eko Produkt en een van de Friese pioniers van het biologische boeren, stopt op tachtigjarige leeftijd met het zelf actief boeren. Remko van der Vlugt neemt het stokje van hem over en gaat door met het 5 hectare grote akkerbouwbedrijf en de bijbehorende boerderijwinkel.

In de Leeuwarder Courant van zaterdag 6 juni staat een uitgebreid interview met Durk van der Schaaf.

20150610_092429

Geplaatst in Geen categorie |

Biologische markt Leeuwarden tijdelijk op Waagplein

 

biologische markt

In verband met diverse evenementen op het Wilhelminaplein in Leeuwarden verhuist de Biologische Leeuwarder Markt tijdelijk naar het Waagplein.

Vrijdag 29 mei, 5 juni en 12 juni moet u dus voor al uw biologische boodschappen op het Waagplein zijn!

waagplein google maps

Waagplein Leeuwarden

Geplaatst in Geen categorie |

De eerste Friese Frieslanders van het seizoen!

Vandaag worden de eerste aardappelen van dit seizoen geleverd aan de klanten van Bioweb. De aardappelen komen van akkerbouwbedrijf It Griene Strân in Workum. Jan Pieter en Feike poten elk jaar een stuk grond in de tunnelkas vol met Frieslander aardappelen. Afgelopen week was het eerste stuk klaar om geoogst te worden.

De Frieslander is een vroeg ras en erg geliefd. Omdat het de eerste aardappelen van het seizoen zijn, zijn ze vrij vastkokend en hebben ze een dun schilletje waardoor ze ook prima met schil en al gegeten kunnen worden.

Ook trek gekregen in zo’n heerlijke nieuwe Frieslander aardappel uit Fryslân? Ze zijn verkrijgbaar via webwinkel bioweb.nl, natuurwinkel Gezond Gemak in Workum en in de Bioweb groentekraam op de markt in Drachten en Leeuwarden.

Frieslanders van It Griene Strân in Workum

Frieslanders van It Griene Strân in Workum

Geplaatst in Geen categorie |

Nylander grijpt naast titel

Leander en Peter Vereecken zijn donderdag 26 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2015. De broers Vereecken hebben een fruitteelt bedrijf in Dronten. Naast telen verwerken ze een deel van het fruit zelf. Tweede keus appelen worden onder andere verwerkt tot sap, zo proberen de broers niets van hun oogst verloren te laten gaan.

De publieksprijs ging naar Ronald Pelgrom en Petra Boomsma van IJsboerderij De Steenoven in het Gelderse Hummelo. De familie Bokma, van kaasboerderij De Nylander uit Workum greep helaas net naast de prijzen. Echter, het behalen van de top 5 is al een prestatie op zich. Juryvoorzitter Albert Jan Maat (algemeen voorzitter LTO Nederland): “De manier waarop de vijf genomineerden ondernemen kun je het best omschrijven als topsport. Ze hebben allemaal een enorme passie, waar ikzelf veel energie van krijg”.

agri ondernemer winnaars_2015

Winnaars ontvangen checken uit handen van Juryvoorzitter Alber Jan Maat. Foto met dank aan: www.agrarischondernemer.nl

Geplaatst in Geen categorie |

Paasbrood van Bakker Bolhuis

Bakker Bolhuis bakt weer Paasbroden! Natuurlijk ook weer met volop variatie: zo zijn er Paasbroden met gist of desem, klein of groot, met spelt- of volkorenmeel. Ook de margrietbloembroodjes zijn weer van de partij.  De margriet bloem broodjes zijn gemaakt van het traditionele Paasbrooddeeg maar nu in de vorm van een grote bloem met decoratieve stukjes appelschijf bovenop. De bloem deelt op in allemaal kleine afzonderlijke broodjes.

Alle broden zijn verkrijgbaar op de markt in Dokkum, Drachten, Leeuwarden en Frederiksoord en via webwinkel Bioweb.nl

paasspecials-bolhuis

Geplaatst in Geen categorie | Getagged , |

boeren op de Gouden Boaiem

De familie Bokma van kaasmakerij De Nylander timmert aan de weg. Sinds twee jaar boeren ze ook op het eiland de Gouden Boaiem, gelegen tussen Heeg en Woudsend. Op het eiland staan twee boerderijen, in ene wonen Klaas (57) en Betty (53) en op een kilometer afstand hun zoon en schoondochter Siebe Klaas (30) en Pytsje (29). In de stallen bij de boerderijen verblijft het jongvee, Jersey koeien die als kalfje op het eiland komen en daarop groeien tot volwassen koe. Voordat ze hun eerste kalfje krijgen gaan ze terug naar de boerderij in It Heideskip of Workum waar de jersey koeien worden gemolken. Vanaf dit voorjaar komt er een einde aan het bootje varen voor de koeien. In mei wil de familie Bokma beginnen met de koeien te melken op het eiland. Twee keer per week zal de melktank vol melk met behulp van een dekschuit naar het  vaste land worden gebracht waar het wordt opgehaald door en naar de kaasfabriek van De Hooidammer wordt gebracht.

Een heel avontuur zo’n nieuw biologisch melkveebedrijf op een eiland als de Gouden Boaiem, maar de familie Bokma heeft er zin in! Ze zitten vol met plannen. Zo willen ze graag de koeienstallen gaan renoveren maar ook investeren in de recreatieve tak van het bedrijf. Afgelopen jaar kwamen er al een paar honderd bezoekers naar het eiland voor onder andere excursies en schoolprojecten. Met de komst van een boerderijwinkel, toiletten, ontvangstruimte en aanlegplek voor boten hopen ze nog meer mensen te kunnen laten mee genieten van dit unieke eiland.

Lees het hele artikel, met prachtige foto’s van Mark Pasveer op www.boerderij.nl

mark pasveer fam. bokma in stal mark pasveer jerseys in stal Mark Pasveer klaas bokma in boot

Geplaatst in Geen categorie |

Nylander bij laatste vijf finalisten

De familie Bokma van kaasmakerij De Nylander behoort tot de top 5 bedrijven die nog in de race zijn voor de titel ‘Agrarisch Ondernemer 2015’.

De Nylander is een echt familiebedrijf waar naast de broers Otto Jan en Klaas ook hun vrouwen en tegenwoordig zonen actief zijn in het bedrijf. Zowel op de boerderij als ook in de kaasmakerij en in de bijbehorende winkel in Workum.

De Nylander is de afgelopen jaren al flink gegroeid, naast de boerderij in It Heidenskip en in Workum hoort ook de boerderij op het eiland Gouden Boaiem tot dit familiebedrijf. Het geheim achter het succes van deze ondernemende familie? Hun Jersey-koeien, de biologische bedrijfsvoering, het speciale kaasmaak procedé? Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan het succes waardoor de Nylander kazen tegenwoordig al de hele wereld overgaan!

Ook het publiek kan overigens stemmen op hun favoriet. Dit kan nog tot 24 maart!

Bekijk hier het promotiefilmpje>>

of stem direct>>

Foto met dank aan Kaaslokaal

Foto met dank aan Kaaslokaal

Geplaatst in Geen categorie |

Vernieuwde verpakking voor Bolhuis roggebrood

Vernieuwde verpakking van Bolhuis roggebrood
Bakker Berend Bolhuis heeft de verpakking van zijn welbekende roggebrood verbeterd. Het roggebrood zit tegenwoordig wat losser verpakt en wordt vergezeld van een Fresh Care zakje. Dit zakje absorbeert alle restjes zuurstof die nog in de verpakking aanwezig zijn. Hierdoor is de houdbaarheid van het roggebrood nog beter gewaarborgd. De Fresh Care zakjes zijn absoluut veilig, zelfs het per abuis consumeren van het zakje kan geen kwaad.

Ook de etikettering van het roggebrood is recentelijk onder de loep genomen. Zo staan de grondstoffen duidelijk vermeld, al is dat bij het roggebrood van Bakker Bolhuis geen lange lijst het gaat namelijk om rogge, zout en zemelen. Verder wordt het aantal koolhydraten per 100 gram aangegeven. Leuk weetje: door het broeiproces (het roggebrood staat 20 uur in de oven) worden deze koolhydraten gevormd.

Voor meer informatie:
www.freshcare.eu en bakkerbolhuis@hotmail.com

fresh care

fresh care zakjes

 

Geplaatst in Geen categorie |