Jochum de Boer

Groente teelt in een koude kas
Op nog geen kilometer afstand van de Waddenzee en naast het “Hegewiersterfjield” staan de kassen van Jochum waar sinds 1995 biologisch geteeld wordt. Zonder enige kunstmatige verwarming of belichting worden er zo’n 30 verschillende groentes geteeld, variërend van veldsla, winterpostelein en raapsteel in de winter tot peper, tomaat en komkommer in de zomer. Dankzij de kassen is er al vroeg in het voorjaar sla, spinazie, paksoi, rucola en andijvie, ook laat in het najaar, als buiten alles al geoogst is, zijn er in de kas nog veel verse groenten te oogsten.

Gezond stukje aarde
De zware zeeklei, die bemest word met kompost, paarden- koeien- varkens- en kippen-mest, zorgt er voor dat de smaak van de groente ouderwets lekker is. Zuinig gebruik van stikstof en water zorgen er voor dat de groenten rustig groeien en zo meer smaak ontwikkelen. Om een zo volledig mogelijke natuurlijke kringloop op het bedrijf te creëren lopen er een twintig tal kippen en een setje varkens op het bedrijf. Alle werkzaamheden worden handmatig gedaan, planten, zaaien, oogsten. Na vele jaren biologisch telen is de grond steeds levenskrachtiger geworden en komen ziekten en plagen eigenlijk niet meer voor. ‘Door nog lang zo door te mogen gaan hopen we in de toekomst een gezond stukje aarde door te geven aan de volgende generatie’, aldus Jochum.

Waar vindt u Jochum’s groente
Op het erf vindt u een boerderijwinkeltje waar Jochem rechtstreeks zijn groente verkoopt. De winkel is open vrijdag middag van 13.00 tot 17.00. Jochum vertelt: ‘Naast onze eigen groente verkopen we ook de groente, eieren en zuivel van collega’s uit de buurt en kopen we via de biologische groothandel De Zaai-Ster fruit in, zodat we een ruim assortiment aan kunnen bieden’. Het resterende deel van Jochum zijn groentes wordt verkocht in diverse webwinkels voor biologische producten in Friesland, op de markt in Leeuwarden en via de biologische groothandel in vele natuurvoedingswinkels.