Koren- en pelmolen ‘t Lam

Monumentale molen in Woudsend
In de zestiende eeuw stond er al een korenmolen in Woudsend. In het begin van de achtiende eeuw is deze molen vervangen door de huidige molen. De molen maakte toen deel uit van een grote onderneming, waar onder andere ook  een scheepswerf en een zaagmolen deel van uit maakten. In die tijd werden er veel zeeschepen in Woudsend gebouwd. De Vierde Engelse zeeoorlog en de Franse tijd maakten een einde aan de grote bloei van Woudsend en het grote bedrijf waar ’t Lam bij hoorde viel uiteen. In 1849 kwam de molen in handen van de uit Duitsland afkomstige kleine en zelfstandige molenaar Siegert. De molen is 110 jaar in eigendom geweest van de familie Siegert en in 1959 is het bedrijf gestopt. De molen is daarna vrij snel aan de gemeente verkocht en als monument in stand gehouden.

Sinds 1993 is molen ‘t Lam weer in gebruik
In 1980 zijn Siemen Jager en Cees Notenboom vrijwillig molenaar geworden op ’t Lam. Na veel werkzaamheden aan de molen kon er vanaf 1993 weer gemalen worden. Eerst werd er graan uit de gangbare landbouw gemalen, maar al vrij snel werd overgegaan naar biologisch graan. Het jaar 2000 was een jaar van veranderingen: de oude molenaarswoning werd aangekocht en ingericht als winkel voor meelproducten. Marjon werd de beheerster van de winkel. Door privéomstandigheden beëindigde Siemen zijn activiteiten op de molen.

Biologisch graan  uit Friesland
Momenteel wordt er alleen nog maar biologisch graan vermalen, en zoveel mogelijk uit Friesland. De van dit graan gemaakte producten (enkelvoudige melen, mengsels en kant-en-klare bakmixen) gaan o.a. naar bakkerijen, maar worden ook in kleinverpakking aan thuisbakkers verkocht in de eigen winkel en via andere winkels. Zowel de winkel als de molen hebben vaste openingstijden. Mocht de molen in bedrijf zijn kunt u ook buiten openingstijden molenaar Cees altijd even vragen of u een kijkje mag nemen.