Een goed gevuld broodje uit Fryslân

Meergranen broden zien er soms voedzamer uit dan dat ze in werkelijkheid zijn. Tot deze conclusie komt de Consumentenbond in de september editie van haar magazine. Positieve uitschieter was het biologische meergranen brood van de Ekoplaza. De test maakt ons nieuwsgierig, waarvan bakt onze Bakker Bolhuis eigenlijk zijn meergranen brood?

Meer dan de helft van de geteste meergranen broden bevatten minder vezels dan een volkorenbrood. ‘Sommige leveranciers maken er een potje van, er worden producten toegevoegd die niets meer met eerlijk brood te maken hebben’ aldus Berend Bolhuis van Eko Bakkerbij Bolhuis uit het Friese Jubbega. Het is een doorn in het oog van de Friese bakker die bewust bezig is met de ingrediënten van zijn broden.  ‘In ons meergranen brood zit een mix van lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, gerst vlokken, gepelde gierst, roggevlokken, havervlokken, tarwevlokken en tarwe. Het geheel wordt bestrooid met sesamzaad. Alle producten zijn biologisch en krijgen wij aangeleverd via groothandel De Nieuwe Band.

Het zout aandeel was ook een punt van aandacht in de test van de Consumentenbond. Bakker Bolhuis legt uit waarom: ‘was het vroeger juist belangrijk dat er zout in zat, ook mede doordat er jodium in zout zit, tegenwoordig is men er van overtuigd dat mensen te veel zout binnen krijgen. Daarom staan alle bakkers onder strenge controle wat betreft het zout gehalte in brood. Natuurlijk houdt ook Eko Bakkerij Bolhuis zich aan de landelijke afspraken die de overheid ons oplegt.’

De hamvraag blijft nu natuurlijk, is het meergranen brood van Bakker Bolhuis dan ook echt lekkerder? Dat oordeel mag ieder voor zich vellen. Nieuwsgierig naar het brood van Bakker Bolhuis? Kom langs in de bakkerij in Jubbega, bij de marktkraam in Dokkum, Drachten, Leeuwarden of Frederiksoord of bestel via webwinkel Bioweb.nl . Voor adressen en openingstijden zie ook www.fryskekoprodukt.nl/deelnemers/bakker-bolhuis/

bh-logo-plus-meergranen-brood

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.